Као што је погача традиционално присутна на нашим трпезама, тако се и на крају сваке гозбе код нас мора наћи торта. Ова слатка чудеса вуку корене од средине 19. века. Нама данас те торте изгледају просто углавном су биле прављене од млека, јаја, масти и шећера.
Откриће прашка за пециво у многоме је помогло у развоју торти као и у лакшој контроли печења. До данас торте су доста еволуирале тако да имамо торти разних укус, надева и филова.
Неке од најпознатијих торти које се праве у Србији су Васина, добош, застава, плазма, реформа и друге.
Торте су данас јако популарне и има их на свим прославама па тако имамо, младеначку, рођенданску, славску и др.
Данас ћу вам открити рецепт за торту бели облак која се у мојој породици прави већ дуги низ година.
Састојци за кору :
- 1 јаје
- 10 кашика шећера
- 2 дл млека
- 16 кашика брашна
- 1 прашак за пециво
- сок од једног лимуна за премазивање коре
За фил :
-200 гр маргарина
- 2 пудинга од ваниле
-100 гр шећера у праху
- 800 мл млека
- 200 гр кристал шећера
Припрема
Од наведених састојака за кору умутите смесу и разлите у округли плех који сте добро подмазали.
Када сте испекли коре оставите их да се добро охладе. За то време можете да направите фил.
Скувајте пудинг од две кесице праха, 800 мл млека и 200 грама кристал шећера и добро охладите. Умутите пенасто маргарин са 100 гр шећера у праху и у њега додајте охлађен пудинг.
Нанесите целокупан фил на једну кору и прекрите са другом, декоришите по жељи.
Коментари
Постави коментар