Пређи на главни садржај

Prženi sir i seoska zima

Zima je poznata kao omiljeno godišnje doba mnogih, mada ona na selu i ako ume da bude prelepa na slikama može biti jako teška i duga. Dok gledamo užarena drva kako pucketaju u kaminu obično se setimo i  višestanog spremanja drva i svega onoga što prethodi zimskom periodu.
 

Mnoga sela tokom zime ostaju zavejana i neprohodna, škole ne rade i po nekoliko dana. Odlazak kod doktora je samo kada su hitni slučajevi u pitanju. Većina seljana pred zimu sve svoje obaveze usmerava ka pripremi za predstojeći hladan period. Dok muškarci spremaju ogrev žene su zadužene za spremanje zimnice i zimskih djakonija. Sprema se turšija, ajvar, pindjur, ljutenica, cvekla, razne salate, kiseli krastavci, žene na selu su vrlo domišljate kad je zimnica u pitanju.

Zima pored svojih poteškoća donosi i pregršt blagodati. Tada se odmara od sezone sumiraju se utisci, proslavljaju slave i pripremaju planovi za budući period. Tada imamo više vremena za sebe pa se veče često provodi kod komšija gde se  uz čašicu razgovora  zamezi  suvo meso i slanina.






 Zimi svi sa radošću dočekuju najradosniji  Hrišćanski praznik  rodjenje Hrista i tada je svuda posebna atmosfera. Ispred crkve na badnje veče skupi se celo selo i svi se u prazničnom raspoloženju smeju, razgovaraju i druže. Za Božić obavezna je i slavska trpeza.

Pored pečenice sprema se još puno toga pihtije, predjelo od dziger sarme kuvanih jaja sira i kajmaka, slane torte, razni kolači . U mojoj porodici tradicija moje bake je da se za Božić obavezno sprema zaprženi sir sa jajima. Kako to vrlo prosto a preukusno  jelo izgleda podeliću sa vama kroz recept.

Sastojci :
- 400 grama tvrdog sira 
- 2 jajeta
-  malo ulja 
 
Priprema:
U tiganj sipati  ulja da pokrijete dno, dodajte sir koji ste predhodno izmrvili. Mešati konstantno i voditi računa da sir ne zagori. 

Kada se sir isprži dodate dva umućena jajeta i mešate dok se sve to ne sjedini i dok se i sama jaja ne isprže.
Kada je spremanje završeno ja preporučujem konzumaciju ovog jela  uz sve one seoske djakonije koje smo pre zime pripremali. Prijatno



Коментари

Популарни постови са овог блога

О селу и четничкој гибаници са песникињом Љиљаном Браловић

Прва у низу причи о људима који доприносе развоју села биће баш о Љиљани Браловић. Песникињи која промовише село кроз један од најлепших могућих начина а то је писана реч. Љиљана је доказ да на селу има и те како образованих, мудрих, талентованих људи.  Упознајте ову дивну жену и прочитајте шта она има да каже о себи и свом селу, Љиљана Браловић, рођена 19. 11. 1966. године у Чачку. Живи у подцувоборском селу Прањани, међу шљивицима и облацима, спотиче се о месечину, болује ране својих сељака и тугује за изумирањем села. Поезију пише од гимназијских дана. Објавила je до сада десет књига, од тога седам збирки поезије, једну књигу дечјих драма и књигу приповедака. Осим тога пише сатиру   и драме. Две монодраме ,, Кад умрех ономад,, и ,,Улица црвениг вењера,, постављене су на сцену и више пута игране у неколико градова у Србији. Заступљена у више зборника, антологија и књижевних часописа ( штампаних и електронских). Песме су јој превођене на пољски...

Priča o pogači

Kao što je tradicija kod Srba da se gosti dočekuju sa pogačom tako i ja vas docekujem na ovaj blog sa jednim postom o pogači i jednim receptom. Pogača je mnogo više nego obična hrana ona je jedan simbol. Simbol pravoslavlja, toplog doma, sećanje na svoje bake i majke. Kada se rodimo mesi se pogača i prati nas kroz ceo zivota za krsnu slavu se lomi slavska pogača, na kumstvo se nosi kumova pogača, kada se bratimimo. Ona je tu u svim bitnim dogadjajima našeg života ali i svakodnevno kada se radi na poljima kad ocekujemo neke drage goste. Pogača je tu da bude simbol zajedništva koji se deli na sve i kao svako parče pogače svaki član porodice i prijatelja je jedno parče koji sačinjavaju ŽIVOT. Verovatno se i pitate kako napraviti pogaču za sve vas koji se jos niste oprobali u mešenju pogače, evo jednog recepta  probajte nije teško . Recept: Sastojci koji su vam potrebni: - Brašno T-500 500gr do 800gr -Mleko 500ml - 2 kafene kašike soli -1 kafena kašika šećera -pola ko...