Zima je poznata kao omiljeno godišnje doba mnogih, mada ona na selu i ako ume da bude prelepa na slikama može biti jako teška i duga. Dok gledamo užarena drva kako pucketaju u kaminu obično se setimo i višestanog spremanja drva i svega onoga što prethodi zimskom periodu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWCIGJceSqCZkjW4AvNMyTF3WlWhRp1EIT59cBr3pY-hxpsk7zLpeyKu3PBCOtdmCuKNBE6XbGveyNYHB28AWe1FRS1PkX-VjLs1MP_dAdaTaEJx3i3pYHsJZiF7eFciK1ZYG_yJUu1jDD/s200/20190110_172919.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicDUSY2qSHS6GUcinMLSNclt4TCUruuuwQdQ8S5poOYqXAIQgl-Xx1_s5WXwItWjlgvjwHBMiRrND4Gz5WjOQUCIUJMzOH13mwFFGhiPeMgQQENeKdwtsoNgx8zrwq_QZoBBK-lRE_pWMi/s200/20190110_171937.jpg)
Mnoga sela tokom zime ostaju zavejana i neprohodna, škole ne rade i po nekoliko dana. Odlazak kod doktora je samo kada su hitni slučajevi u pitanju. Većina seljana pred zimu sve svoje obaveze usmerava ka pripremi za predstojeći hladan period. Dok muškarci spremaju ogrev žene su zadužene za spremanje zimnice i zimskih djakonija. Sprema se turšija, ajvar, pindjur, ljutenica, cvekla, razne salate, kiseli krastavci, žene na selu su vrlo domišljate kad je zimnica u pitanju.
Zima pored svojih poteškoća donosi i pregršt blagodati. Tada se odmara od sezone sumiraju se utisci, proslavljaju slave i pripremaju planovi za budući period. Tada imamo više vremena za sebe pa se veče često provodi kod komšija gde se uz čašicu razgovora zamezi suvo meso i slanina.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWCIGJceSqCZkjW4AvNMyTF3WlWhRp1EIT59cBr3pY-hxpsk7zLpeyKu3PBCOtdmCuKNBE6XbGveyNYHB28AWe1FRS1PkX-VjLs1MP_dAdaTaEJx3i3pYHsJZiF7eFciK1ZYG_yJUu1jDD/s200/20190110_172919.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicDUSY2qSHS6GUcinMLSNclt4TCUruuuwQdQ8S5poOYqXAIQgl-Xx1_s5WXwItWjlgvjwHBMiRrND4Gz5WjOQUCIUJMzOH13mwFFGhiPeMgQQENeKdwtsoNgx8zrwq_QZoBBK-lRE_pWMi/s200/20190110_171937.jpg)
Zimi svi sa radošću dočekuju najradosniji Hrišćanski praznik rodjenje Hrista i tada je svuda posebna atmosfera. Ispred crkve na badnje veče skupi se celo selo i svi se u prazničnom raspoloženju smeju, razgovaraju i druže. Za Božić obavezna je i slavska trpeza.
Pored pečenice sprema se još puno toga pihtije, predjelo od dziger sarme kuvanih jaja sira i kajmaka, slane torte, razni kolači . U mojoj porodici tradicija moje bake je da se za Božić obavezno sprema zaprženi sir sa jajima. Kako to vrlo prosto a preukusno jelo izgleda podeliću sa vama kroz recept.
Sastojci :
- 400 grama tvrdog sira
- 2 jajeta
- malo ulja
Priprema:
U tiganj sipati ulja da pokrijete dno, dodajte sir koji ste predhodno izmrvili. Mešati konstantno i voditi računa da sir ne zagori.
Kada se sir isprži dodate dva umućena jajeta i mešate dok se sve to ne sjedini i dok se i sama jaja ne isprže.
Kada je spremanje završeno ja preporučujem konzumaciju ovog jela uz sve one seoske djakonije koje smo pre zime pripremali. Prijatno
Коментари
Постави коментар