Супа датира још из 18. века мада поједини гастрономи тврде да је она стара колико и само кување. Било како било она се одржала на јеловнику до данашњих дана и у свако дневној је употреби. Углавном се конзумира пре главног јела, окрепљујућа је и сварљива .
За колевку супе сматра се Француска. Неке од данас нај познатијих супа потекле су баш из француске. Углавном се спрема кувањем меса уз додатак разног поврћа и зачина. Углавном је зачињена са резанцима или кнедлама.
Не тако давно резанци су се ручно развијали и свака домаћица је правила сопствене тестенине. Касније је свака кућа имала машиницу за прављење резанаца а данас већином купујемо индустријске производе.
Да би отргао од заборава ручно прављење резанаца преносим вам рецепт како се то у мојој породици радило.
Састојци :
-5 јаја
-500 гр брашна
Припрема:
Брашно сипајте на радну површину направите удубљење и ту разбијте јаја.
Затим јаја мутите виљушком и констсантно додавајући по мало брашна.
Када утрошите сво брашно требало би да добијете тврдо тесто које треба да месите још неких десетак минута до се све лепо не сједини.
Прекријете крпом и оставите да се одмори тесто десет минута. Када се тесто одморило оклагијим растањити тесто што је више могуће. Затим тесто обавијати око оклагије и од средине ка споља лаганим покретима развлачити тесто ка споља водећи рачуна се не поцепа тесто.
Када сте растањили тесто савијте око оклагије пресеците по дужини извуцуте оклагију и затим уролајте крај који је до вас на унутра.
Затим оштрим ножем сећи што је тање могуће, растресати тестенину на крпу и оставити да се осуши.
За колевку супе сматра се Француска. Неке од данас нај познатијих супа потекле су баш из француске. Углавном се спрема кувањем меса уз додатак разног поврћа и зачина. Углавном је зачињена са резанцима или кнедлама.
Не тако давно резанци су се ручно развијали и свака домаћица је правила сопствене тестенине. Касније је свака кућа имала машиницу за прављење резанаца а данас већином купујемо индустријске производе.
Да би отргао од заборава ручно прављење резанаца преносим вам рецепт како се то у мојој породици радило.
Састојци :
-5 јаја
-500 гр брашна
Припрема:
Брашно сипајте на радну површину направите удубљење и ту разбијте јаја.
Затим јаја мутите виљушком и констсантно додавајући по мало брашна.
Када утрошите сво брашно требало би да добијете тврдо тесто које треба да месите још неких десетак минута до се све лепо не сједини.
Прекријете крпом и оставите да се одмори тесто десет минута. Када се тесто одморило оклагијим растањити тесто што је више могуће. Затим тесто обавијати око оклагије и од средине ка споља лаганим покретима развлачити тесто ка споља водећи рачуна се не поцепа тесто.
Када сте растањили тесто савијте око оклагије пресеците по дужини извуцуте оклагију и затим уролајте крај који је до вас на унутра.
Затим оштрим ножем сећи што је тање могуће, растресати тестенину на крпу и оставити да се осуши.
Коментари
Постави коментар