Пређи на главни садржај

Када ти живот понуди лимун ти направи лимун колач !


У сеоској средини живот зна некада да буде јако тежак. Изударани свим животним недаћама, лошим родом, слабом годином, сушним периодом, лошом ценом, сељак често уме да клоне духом. Али чак и тад када је тешко увек треба знати да долазе бољи дани. После суше дође киша, ако не роди кукуруз родиће пшеница увек има нека опција.

У таквим ситуацијама потребно је да човек има доброг пријатеља јер сваки проблем је мањи када се бар повериш неком. У данашњим временима све је већа отуђеност људи, народ је све тежи. Али свако од нас има неког са ким може поделити све и радост и тугу.Често се прави пријатељи саставни део породице. И свако од нас има нешто што га асоцира на свог пријатеља.

Мене управо овај колач са лимуном подсећа на мог најбољег пријатеља, на наше студентске дане и његову мајку која нам је петком аутобусом слала овај колач. Чак и данас када смо завршили са студијама,  када се најавим да долазим код њега увек ме сачека пријатељски загрљај, топлина његовог дома која са врата мирише на колач са лимуном.

Ја сам покушао да направим овај колач али он нема исти укус као кад се подели са искреним пријатељем.
Састојци :
- 170 гр маргарина 
- прстохват соли
- 2 лимуна
-200 гр шећера
- 4 јаја 
- 260 гр глатког брашна
- пола кесице прашка за пециво
- сок од два лимуна 
- 2 кашике шећера у праху
- 200 мл млека

Припрема:
Омекшали маргарин умутити са половином шећера, наренданом кором од једног лимуна и затим додати преосталу количину шећера и мутити док се не добије пенаста маса,

Постепено додавати једно по једно јаје, а затим када сте додали сва јаја постепено додајете брашно.
Када сте додали сво брашно  постепено додајте млеко и све лепо сједините.


Добијену смесу разлијте у плех који сте претходно подмазали маргарином и обложили папиром за печење. Пећи у рерни на 180 степени уколико видите да постоји могућност да колач загори смањите температуру. Морате чачкалицом проверити да ли је колач готов. Уколико тесто остаје на чачкалици потребно је још пећи. Зависно од тога какав вам је шпорет зависи и време печења отприлике је то 45 мин.
Још топао колач прелијте са  соком од два лимуна у који сте растворили шећер у праху. Можете га јести топлог али свакако је лепши кад се прохлади.



Направите овај колач позовите некога  насмејте се и бар на тренутак заборавите на своје проблеме. Пријатно.

Коментари

Популарни постови са овог блога

О селу и четничкој гибаници са песникињом Љиљаном Браловић

Прва у низу причи о људима који доприносе развоју села биће баш о Љиљани Браловић. Песникињи која промовише село кроз један од најлепших могућих начина а то је писана реч. Љиљана је доказ да на селу има и те како образованих, мудрих, талентованих људи.  Упознајте ову дивну жену и прочитајте шта она има да каже о себи и свом селу, Љиљана Браловић, рођена 19. 11. 1966. године у Чачку. Живи у подцувоборском селу Прањани, међу шљивицима и облацима, спотиче се о месечину, болује ране својих сељака и тугује за изумирањем села. Поезију пише од гимназијских дана. Објавила je до сада десет књига, од тога седам збирки поезије, једну књигу дечјих драма и књигу приповедака. Осим тога пише сатиру   и драме. Две монодраме ,, Кад умрех ономад,, и ,,Улица црвениг вењера,, постављене су на сцену и више пута игране у неколико градова у Србији. Заступљена у више зборника, антологија и књижевних часописа ( штампаних и електронских). Песме су јој превођене на пољски...

Priča o pogači

Kao što je tradicija kod Srba da se gosti dočekuju sa pogačom tako i ja vas docekujem na ovaj blog sa jednim postom o pogači i jednim receptom. Pogača je mnogo više nego obična hrana ona je jedan simbol. Simbol pravoslavlja, toplog doma, sećanje na svoje bake i majke. Kada se rodimo mesi se pogača i prati nas kroz ceo zivota za krsnu slavu se lomi slavska pogača, na kumstvo se nosi kumova pogača, kada se bratimimo. Ona je tu u svim bitnim dogadjajima našeg života ali i svakodnevno kada se radi na poljima kad ocekujemo neke drage goste. Pogača je tu da bude simbol zajedništva koji se deli na sve i kao svako parče pogače svaki član porodice i prijatelja je jedno parče koji sačinjavaju ŽIVOT. Verovatno se i pitate kako napraviti pogaču za sve vas koji se jos niste oprobali u mešenju pogače, evo jednog recepta  probajte nije teško . Recept: Sastojci koji su vam potrebni: - Brašno T-500 500gr do 800gr -Mleko 500ml - 2 kafene kašike soli -1 kafena kašika šećera -pola ko...

Prženi sir i seoska zima

Zima je poznata kao omiljeno godišnje doba mnogih, mada ona na selu i ako ume da bude prelepa na slikama može biti jako teška i duga. Dok gledamo užarena drva kako pucketaju u kaminu obično se setimo i  višestanog spremanja drva i svega onoga što prethodi zimskom periodu.   Mnoga sela tokom zime ostaju zavejana i neprohodna, škole ne rade i po nekoliko dana. Odlazak kod doktora je samo kada su hitni slučajevi u pitanju. Većina seljana pred zimu sve svoje obaveze usmerava ka pripremi za predstojeći hladan period. Dok muškarci spremaju ogrev žene su zadužene za spremanje zimnice i zimskih djakonija. Sprema se turšija, ajvar, pindjur, ljutenica, cvekla, razne salate, kiseli krastavci, žene na selu su vrlo domišljate kad je zimnica u pitanju. Zima pored svojih poteškoća donosi i pregršt blagodati. Tada se odmara od sezone sumiraju se utisci, proslavljaju slave i pripremaju planovi za budući period. Tada imamo više vremena za sebe pa se veče često provodi kod komšija gde...